Allt om klockor

Klockor och andra accessoarer

Klockmode

11062757-wrist-watch

På ett sätt kan klockmodet sägas gå hand i hand med modet på kläder i övrigt. Detta eftersom klockan ses som en accessoar som ska matcha resterande klädsel och andra accessoarer. Samtidigt är klockan inte en ”ren” accessoar som enbart är till för att vara snygg. Den har även en praktisk funktion vilket gör att modet även styrs något av detta. Med åren har däremot denna praktiska funktion förändrats något. Tidigare var det klockan man tittade på för att se hur mycket klockan var. Idag är det mobilen som håller denna funktion. När detta ”paradigmskifte” genomfördes blev det ett allt större fokus på klockans utseende då det allt mer blev just en accessoar. Detta även om många även uppskattar dess funktion.

Kring 2014/2015 fick så klockan en ny funktion och därmed följde modet detta. Det var när så kallade smartwatch lanserades. Klockan som liknar en smartphone i det avseendet att den har en mängd olika funktioner. Man kan lika gärna se hur mycket klockan är som att se allt från puls och hur långt man har gått under dagen till om man fått SMS eller att någon har uppdaterat sin status på Facebook. Den digitala utvecklingen har därmed även påverkat utformningen av klockor både gällande funktion och estetik.

Därmed inte sagt att de klassiska analoga klockorna helt är borta. Efterfrågan finns och modet förändras något över tid även om det inte är lika snabbt föränderligt som klädmode. Detta inte minst eftersom många har sina klockor ett flertal år. Det som förändras med tid är vilket material som armbandet ska vara av, storleken på urtavlan och ”stil”.

Förr var det mode att ha en stor och dyr klocka. Detta har förändrats till dagens mode med ett flertal klockor i utbudet. Detta för att kunna byta klocka beroende på tillställning. Detta i likhet med att man har ett stort utbud av kläder i garderoben för att passa olika tillfällen.